הכל על רישום פטנט

בתחילת חודש מרץ התבשרנו על מלחמה חדשה בשוק מטהרי המים: חברת תמי 4 תבעה את חברת אלקטרה, בטענה שמטהר המים שהיא עתידה להשיק מהווה הפרה של פטנטים ייחודיים בתחום סינון המים הרשומים על שמה. מלמד המלחמה השיווקית והתדמיתית, מאבק משפטי זה הוכיח יותר מכל את חשיבותו וחיוניותם של רישום פטנטים.

רישום פטנט – על מה ולמה?

כל מדינה קבעה לעצמה חוקים ייעודיים בתחום רישום הפטנטים. בישראל, חוק הפטנטים קובע כי כל ממציא נדרש להגיש את המצאתו לרישום פטנט בלשכת הפטנטים שבמשרד המשפטים. בקשה זו כוללת את פרטי הממציא, תיאור של הפטנט שהמציא ושרטוטים נלווים במידת הצורך.

כדי לבצע רישום פטנט על הממציא להוכיח שבהמצאתו יש חידוש כלשהו ושהוא הממציא האמיתי שלה. כמו כן, עליו להוכיח שהמצאתו יכולה להביא תועלת כלשהי. רק אם עמד בשני תנאים אלו תוענק לו זכות הבלעדיות על המצאתו למשך 20 שנה. בתקופה זו הוא יהיה היחיד שייהנה מהרווחים על הפטנט שהמציא, ולאחר מכן המצאתו תהפוך לנחלת הכלל.

רישום פטנט – הלכה למעשה

רישום פטנט הוא הליך בירוקרטי ומשפטי, שאורך זמן רב (בין 2 – 5 שנים, כשמדובר ברישום במדינה אחת). עלות רישום הפטנט יכולה להגיע לאלפי דולרים ויותר, והיא נגזרת של מספר המדינות שבהן מבקשים לבצע את הרישום, וגם של סוג ההמצאה, אופי הבקשה, אופי הליך הרישום שנהוג במדינה ואסטרטגיית הקניין הרוחני המותאמת לצורכי הממציא / בעל הפטנט.

באופן גס, ניתן לחלק את תהליך רישום הפטנט לשבעה שלבים: ראשית, יש לחפש אצל רשם הפטנטים האם קיימים פטנטים קודמים הדומים לפטנט החדש. שנית, יש להכין את הבקשה לרישום פטנט (צירוף מסמכים, שרטוטים, הוכחת תועלת וכו’). בשלב השלישי יש להגיש בקשת בכורה במדינה כלשהי, ובשלב הרביעי מגישים בקשות המשך במדינות נוספות (לא כל ממציא עושה זאת). בשלב החמישי, הבקשה לרישום פטנט נבחנת באופן קפדני ומתנהל מו”מ עם בוחני הפטנטים. בשלב השישי ולאחר שנמצא כי הפטנט עומד בכל הקריטריונים הנדרשים, רושמים אותו כפטנט בכל מדינה שבה הגיש בקשה. ולבסוף, בשלב השביעי, פועלים לשם שמירת תוקפו של הפטנט הרשום ולמניעת הפרות של הפטנט.

רישום פטנט – כל הקודם זוכה

ברישום פטנט כל הקודם זוכה: מי שמקדים לבצע רישום פטנט הוא שנהנה מהזכויות עליו. גם אם המצאת את הפטנט בכוחות עצמך ומבלי לדעת שמישהו אחר עובד על המצאה דומה, אם מישהו אחר הקדים וביצע רישום פטנט לפניך לא תהנה משום זכות על המצאתך.

רישום פטנט – התרומה לחברה

מטרתם של חוקי הפטנטים ברחבי העולם, וגם בישראל, היא לעודד ממציאים להמציא תגליות ופטנטים חדשים שיועילו לכולנו, וכן להרחיב את מאגר הידע בכל תחום. כדי שלממציאים יהיה תמריץ כלכלי להמשיך ולפתח פטנטים חדשים, החוק מאפשר להם ליהנות מבלעדיות על הרווחים שיישאו השימושים המסחריים של הפטנט שהמציאו למשך 20 שנה. גם אם תהליך פיתוח הפטנט לכדי מוצר דורש מהם זמן רב (לשם פנייה למשקיעים, גיוס ההון הדרוש לתהליך הפיתוח והייצור, עריכת ניסויים וכו’), רישום הפטנט מבטיח שאף אחד אחר לא יוכל לעשות שימוש בפטנט שהמציא.

לפני עשיית צעד בעניין, כדאי להתייעץ עם עו”ד קניין רוחני שידריך אתכם מה לעשות.