על פי סקרים, רוב הציבור מעדיף לשפץ את המטבח כאחד החדרים הראושנים בבית, בעיקר מי שלא עומד לרשותו תקציב גדול והוא צריך לקבל החלטה, המטבח והמקלחת הם בין החדרים הראשונים אותם אנשים טוענים שהיו משפצים תחילה או בלבד (במקרים של מחסור בתקציב).
לא בכדי אנשים רבים, בעיקר נשים, בוחרים לשפץ תחילה את המטבח.
המטבח הוא החלל בו אנו נמצאים שעות מרובות לעיתים – אנשים רבים ממקמים את פינת האוכל בתוך המטבח או בסמוך אליו כך שהם מוצאים את עצמם סועדים, שותים קפה וקוראים עיתון בתוך חלל המטבח.
המטבח הוא המקום בו אנו מכינים את ארוחותינו, בין אם זה סנדוויצ’ים לילדים לבית הספר או ארוחת גורמה – המטבח הוא חדר העבודה המרכזי ולכן יש לו חשיבות יתרה בחיי המשפחה.
אנשים רבים מספרים שהיו בוחרים לשפץ את המטבח לפני שיפוץ חדר השינה למשל מאחר וחדר שינה משמש את בני הזוג או את אחד הילדים ואילו המטבח משמש את כל בני המשפחה.
בבתים רבים נהוג אף לארח חברים, בעיקר שכנים ובני משפחה, אשר קופצים לשיחה על כוס קפה.
בעיקר נשים אוהבות לשבת במטבח אם הן משוחחות עם חברה אבל גם אופות או מבשלות דבר מה תוך כדי.
המטבח הוא בעצם חדר עבודה וחדר בילוי – הוא חלל המאפשר לשלב ביזנס ופלז’ר.
בתור חדר עבודה חשוב תכנון המטבח צריך להביא בחשבון גורמים רבים כגול: פתחי אוורור בין אם מדובר על שאיבה או על חלונות רבים, המטבח חייב תמיד להיות מאוורר הן בשל הריחות (ריחות המזון המצטברים בעת בישול, טיגון ואפיה).
עוד כדאי לבחון איפה צריכים להיות חיבורי חשמל, חיבורי מים וגם גז אם הוא בשימוש. זה צריך להיות לכיריים אינדוקציה, למכונת קפה, למקרר, למקפיא, למתקן מים מינרליים, טוסטר, תנור גומחא, מיקרוגל וגם למשטחי העבודה שלפעמים רוצים לשים בהם מיקסר, מסחטת מיצים ועוד.
תכנון נוסף צריך להיות על איזה ריהוט מטבח צריך. האם זה רק משטחי עבודה או גם שולחן ישיבה ואיך הכל ישולב ביחד.
אם המטבח לא יאוורר כראוי, חלל המטבח והחללים הסמוכים לו ידיפו ריחות מזון לא נעימים.
אך בעוד זו סיבה אסתטית (אם כי חשובה), לאוורור חלל המטבח יש גם חשיבות רבה מבחינת שמירה על אורח חיי הריהוט והאבזור במתחם המטבח.
הצטברות של אדים פוגעת באיכות העץ, הניירוסטה, השיש וכל סוג אחר של ציוד ואבזור שיש במטבח ובשאר הבית.
כאשר מתכננים היטב את המטבח – חשוב להביא בחשבון את השמירה על איכות הריהוט והחפצים בתוכו תחילה על ידי אוורור נכון.
בתכנון המטבח יש להביא בחשבון גורם חשוב נוסף והוא קירור החדר.
יש דירות רבות בהן המטבח הוא “חלל פתוח” והמזגן, אשר ממוקם לרוב בסלון או בחדרי השינה אינו מגיע.
לקירור חלל המטבח יש חשיבות גדולה בשמירה על איכות המזון בעת ההכנה, בשמירה על הטריות מצד אחד ומצד שני, למערכת קירור נוחה בתוך המטבח יש חשיבות עליונה ביצירת סביבת עבודה נעימה למי שעובד במטבח (בין אם זה טיגון, אפיה או בישול).
החום הנפלט בזמן הכנת האוכל יוצר תחושה לא נעימה ומקשה על העבודה.
תכנון נכון של המטבח מבחינת אוורור וצינון – ישדרגו את המטבח ויהפכו אותו למקום שכייף לעבוד בו (כי הרי כבר ידוע שכייף לאכול את התוצר הסופי!).
עיצוב מטבחים הוא עולם ומלואו.
אם נחשוב רגע על מטבחים בבתים ישראלים – נוכל להבין עד כמה חשוב נושא זה. מטבחים ישראלים כוללים מלבד פריטי ריהוט שונים כמו כסאות ושולחנות לפינת האוכל, גם רהיטים נוספים לאחסון כלי הכנת האוכל.
כל אלו צריכים להשתלב במרחב המטבח בהתאמה מושלמת לעיצוב בו בחרתם – מטבח כפרי , מטבח אנגלי , מטבח בהתאמה אישית , מטבח מודרני , מטבח מעוצב בסגנון כזה או אחר , וכן הלאה.
כל אלו צריכים להילקח בחשבון בעת תהליך תכנון מטבחים – ככל שנשכיל לערוך את התכנון בצורה קפדנית יותר, כך ישלב המטבח את כל צרכינו, וישמור על עיצוב הבית הכללי, ולא חלילה יגרע מסביבתו – עיצוב פנים הרמוני או קווי עיצוב לא נקיים.
כדאי לכן להשתמש בשירות של אדריכל שמשלב את את הידע והמקצועיות הנכונים על מנת להפיק עבורכם סביבת עבודה איכותית עם כל ההתאמות שצריך.
כדאי לכן לבקר בכמה חנויות רהיטים ולהתרשם ממטבחים שונים.