ניסוח נכון של הסכם גירושין יכול למנוע עוגמת נפש רבה של כל הצדדים. במאמר הבא נגלה איך עורכים הסכם גירושין ומהם העקרונות עליהם אסור לוותר.
תפקידו של הסכם הגירושין הוא להבהיר בצורה מסודרת את כל המחלוקות בין בני הזוג. בנוסף, הסכם הגירושין חייב להיות בעל תוקף משפטי על מנת למנוע תביעות הדדיות בעתיד. השגת הסכם גירושין צריך להיות אינטרס של שני הצדדים, אך ישנם לא מעט מקרים בהם ההסכם מתעכב בשל שיקולים לא ענייניים. מקרים אלו ניתן לפתור בעזרת התייעצות עם עורכי דין גירושין, המכירים תקדימים ויכולים לנצל את הזכויות הדמוקרטיות הקבועות בחוק על מנת לעזור ללקוחות. מעבר לכך, הסכם הגירושין הוא חלק בלתי נפרד מההחלטה לסיים את הדרך המשותפת בין בני הזוג. את ההסכם יש לערוך רק לאחר שמסיימים לגבש את ההחלטה וכאשר מעוניינים להתחיל בדרך חדשה. על בית המשפט או בית הדין הרבני לאשר את הסכם הגירושין, לתת לו תוקף של פסק דין ולוודא כי הצדדים חתמו מרצונם החופשי.
אלו הנושאים שצריכים להופיע בהסכם הגירושין שלכם
העיקרון החשוב ביותר עליו יש להקפיד בעת ניסוח הסכם גירושין הוא מענה על מכלול הנושאים הרלוונטיים עבור הבני הזוג. יש להשקיע מחשבה בניסוח ההסכם, לשמוע חוות דעת של עו”ד גירושין או עו”ד דיני משפחה ולפעול לצורך מניעת אי הבנות. אלו הנושאים אותם צריך ההסכם שלכם להכיל:
א. פירוק התא המשפחתי – בנושא זה ישנה התייחסות ישירה לעניין המשמורת, הסדרי הראייה ואופן ההחלטות אשר יתקבלו בענייני חינוך. פירוק התא המשפחתי הוא אף פעם לא תהליך פשוט, לכן כדאי להסביר אותו במסגרת הסכם הגירושין ולמנוע הפתעות.
ב. עניינים כלכליים – הגדרת סכום המזונות, מועדי התשלום, ההצמדה למדד והעדכון של המזונות עומדים בבסיס של הסכם הגירושין. במידה ותקפידו לבצע את ההגדרות הללו מראש יהיה לכם קל יותר לעמוד במזונות ולהימנע מסנקציות של בתי המשפט. מצד שני, אם אתם מרגישים שדמי המזונות אינם מייצגים את המצב עם בן הזוג בצורה הקרובה ביותר למציאות אל תחששו להעלות דרישות חדשות. עניין המזונות והסדרי הראייה הם התשתית של הסכם הגירושין, לכן אסור להתפשר על אף אחד מהם.
ג. חלוקת הרכוש – יש להבחין בין תשלום המזונות הרציף והסדיר לחלוקת הרכוש המתבצעת בפועל ברגע שהסכם הגירושין נכנס לתוקף. בכל הנוגע אל חלוקת הרכוש, הסכם הגירושין צריך להכיל רשימה מסודרת של כל הנכסים ואת האופן בו בני הזוג מעוניינים לחלק אותם. לרוב, זוגות העובדים כשכירים ממנים אקטואר אשר מחשב את הזכויות של כל אחד מהצדדים ואחראי על האיזון. לעומת זאת, במקרים של זוגות עצמאיים יש למנות מומחה כלכלי בעל ידע וניסיון.
מה הקשר של בית הדין הרבני אל הסכם הגירושין?
המתגרשים אינם כוללים במסגרת הסכם הגירושין נושאים הקשורים אל בית הדין הרבני, אך זו היא שגיאה. כדאי להוסיף בהסכם הגירושין התייחסות אל סידור הגט, משום שמבחינת בתי הדין הרבניים הגבר צריך לתת את הגט והאישה צריכה לקבל. נהוג גם להוסיף סעיף המציין כי בכפוף למילוי התנאים ולסידור הגט תוותר האישה על מזונותיה, כתובתה ותוספתה.
רוצים לחסוך טרטור מיותר בבתי המשפט? ערכו הסכם גירושין מסודר
בתום עריכת הסכם גירושין ולאחר ששני הצדדים חותמים קשה מאוד לערוך שינויים. זו הסיבה שלצד טיפול בנושאים בירוקרטיים אחרים, במהלך הגירושין ההסכם צריך לעמוד בראש מעיינכם. אל תפחדו לערב עורכי דין ואל תתפתו לחתום על הסכם שאתם לא שלמים איתו. הסכם הגירושין מייצג את שני הצדדים ולכן מהווה עבורכם אסמכתא משפטית. הסכם הגירושין חוסך את הריבים בבית המשפט ואף מצמצם עלויות על הוצאות מיותרות.