אבחון פסיכולוגי והחשיבות שלו

אם בעבר נהגו לחשוב, שתחום הפסיכולוגיה והפסיכיאטריה הינם מנת חלקם של משוגעים, כיום ידוע לכל, שאנשים רבים נעזרים בפסיכולוגים למטרות שונות. על כך ועוד במאמר זה.

מהו אבחון פסיכולוגי?

ממש כפי שרופא של הגוף זקוק לאבחנה לפני שיוכל לתת טיפול, כך אבחון פסיכולוגי הוא השלב הראשון בתהליך הטיפול בנפש בעזרת אנשי מקצוע מתחום הפסיכולוגיה. כמו כן, האבחון הפסיכולוגי איננו בהכרח ההתחלה של טיפול פסיכולוגי, אלא גם יכול להוות את המטרה עצמה, במקרים בהם נדון בהרחבה בהמשך.

אמצעי שאיננו המטרה

כאשר מדובר על אבחון כתחילתו של טיפול פסיכולוגי, המטרה איננה האבחון עצמו, אלא האבחון הינו אמצעי בדרך אל המטרה – הטיפול. מדובר על הדרך להבין מהו הטיפול הנחוץ לאותו אדם: מהם הקשיים, מהם הצרכים ומהי הדרך הטובה ביותר לעזור לו. אבחון כזה נערך בפגישה עם פסיכולוגים, בה מתקיימת שיחה ומתבצעים מבחנים שונים, אשר עוזרים לאיש המקצוע לאבחן נכונה את האדם הזקוק לאבחון וטיפול.

עניין של בשלות

הורים רבים לילדים, העומדים לפני הכניסה לכיתה א’, חוששים מהיכולת של ילדיהם להסתגל היטב לבית הספר. זאת, משום שבית הספר הינו שונה מאוד ממסגרת הגן, אליה הילדים מורגלים באופנים רבים ושונים. אבחון פסיכולוגי לבחינת היכולות והקשיים של הילד, יכולים לעזור להורים לקבל החלטה האם להשאיר את הילד לשנה נוספת בגן או לא, וגם על אילו פרמטרים כדאי לעבוד וכיצד.

קסם הנעורים

גיל הנעורים, הינו גיל לא פשוט כלל! ולא רק למתבגרים, אלא גם לכל הסובבים אותם. לפתע, כל העולם נראה דרך עיניים אחרות, בוגרות יותר, אך לא בוגרות מספיק ולכן נערים רבים חווים קושי רב בגילאים אלו וכך גם הוריהם, מוריהם וכלל הסביבה. אבחון פסיכולוגי בטווח גיל ההתבגרות יכול לעשות הבדל משמעותי באיכות חיי המתבגר, בהישגיו בלימודים, בחברה ובכל תחום אחר בחייו.

גורמים חיצוניים

כאשר אנו מדברים על מבוגרים, לעתים קרובות עולה הצורך באבחון פסיכולוגי למטרות שונות כגון: משרד הרישוי, ועדות רפואיות, קבלה למשרה או לשירותי הרווחה.