התמודדות עם אובדן – איך ממלאים את החלל

ההרגשה היא כאילו אנחנו על סף תהום. הכל נראה שחור, הלחצים בחזה עצומים ותחושת ריקנות כובשת כל חלקה בגופנו. חוויה של אובדן מכל סוג שהוא היא אחת מהחוויות המכוננות שאדם יכול לעבור במהלך חייו. פרידה מבן זוג, שכול של בן משפחה או קרוב, פיטורין ממשרה בה החזקנו זמן רב או אפילו כזה של חיית המחמד האהובה. כל אובדן כזה כולל בתוכו התמודדות נפשית שבה אנחנו מרגישים כאילו כל עולמנו קורס לתוך עצמו. 

בתקופת האבל לעיתים אנחנו תוהים לעצמנו כיצד נמשיך בחיים והאם חיינו יחזרו אי-פעם למסלול תקין. רבים מאיתנו ייחוו דיכאון עמוק ויצטרכו עזרה מקצועית על מנת להתמודד עם הדיכאון הזה.

אובדן, על סוגיו השונים, הינו חוויה שהיא חלק מההתפתחות שלנו כבני אדם וכזו שמעצבת את המשך חיינו.

בהתמודדות עם אובדן אנחנו עוברים מספר שלבי אבל. לרוב, מנהגי האבל יהיו ייחודיים לתרבויות וחברות שונות, אבל את שלבי האבל הסובייקטיבים ניתן לזהות בדפוס שהוא חוצה תרבויות.

 חמישה שלבים מרכזיים בהתמודדות עם אובדן:

  • שלב ההכחשה:

כשחלקנו חווים אובדן, אנו נמשיך להתנהג כרגיל ולהתעסק בענייני היומיום שלנו כיוון שאנחנו לא מסוגלים לתפוס את האירוע שהתרחש.

ההכחשה מגיעה ממנגנון הגנה שנמצא בתת מודע ומטרתו לשכך את הפגיעה הרגשית הראשונית שלנו.

  • כעסים ורגשות אשמה:

לאחר שעברנו את שלב ההכחשה ואנו מודעים לאובדן שחווינו ומתחילים להבין את ההשלכות שלו מגיע השלב בו הרגשות שלנו מתפרצים. לרוב אילו יהיו רגשות היושבים על הקשת של הכעס, אם כלפי הסובבים אותנו ואם כלפי חפצים.

רגש חזק נוסף המציף אותנו הוא זה של רגשות האשמה- האם יכולנו באיזושהי צורה למנוע את האובדן הזה.

  • התמקחות:

במהותו השלב הזה דומה מאד לשלב הקודם ולביטוי של רגשות האשמה

  • דיכאון:

בשלב הזה אנחנו עדיין לא מקבלים את האובדן אבל מתחילים להתעמת איתו. רגשות הריקנות והחלל שנוצר בתוכנו מציפים אותנו ואנו חווים ירידה בתפקוד היומיומי ובתקשורת שלנו עם הסביבה.

רבים מאיתנו יסתגרו בתוך עצמם, יסבלו מירידה דרסטית ברמות האנרגיה ואף ינתקו קשרים חברתיים. במצבים קיצוניים יכול להוביל הדיכאון אף לנטיות אובדניות.

אבל נחשב למצב נורמטיבי בעוד דיכאון כבר מוגדר כמצב פתולוגי אליו יש להתייחס ברצינות רבה.

בשלב שאדם מפתח סימפטומים של דיכאון, זה הזמן לפנות לייעוץ מקצועי- אם זה דרך רופא המשפחה ולאחר מכן לעזרת פסיכולוג או פסיכיאטר.

 

שיטות נפוצות שונות להתמודדות עם דיכאון הנגרם מאובדן הן:

 

דמיון מודרך או NLP, תרפיה באמצעות אומנות או משחק או CBT – טיפול קוגניטיבי התנהגותי.

אפשרות נוספת היא ליווי רוחני. נקודת המוצא של הליווי הרוחני היא שאדם המתמודד עם שאלות קיומיות בעקבות אובדן חש את הצורך להתחבר ל”מרחב הרוחני”, שם יוכל למצוא כוחות, משמעות, תקווה וריפוי. תהליך הליווי הרוחני משתמש בכלים מגוונים כגון: הקשבה ועדות לסיפורי חיים, קריאת טקסטים, התייחסות לפילוסופיה ולתפיסת עולם, מציאת משמעות בשירים ומנגינות, כתיבה, יצירת תפילה אישית, תשומת לב לגוף, נשימות, דמיון ועוד. 

המטרה הסופית של כל אחת מדרכי התמודדות שציינו היא להביא אותנו לשלב האחרון של האבל שהוא שלב 5. ההשלמה – השלב  האחרון בו אנחנו סוף-סוף מצליחים להתאזן ולחזור לשגרת חיים נורמלית. רגשות הכאב והצער ילוו אותנו ללא ספק לאורך כל חיינו אבל גם יעצבו ויחזקו את האישיות שלנו.

 

אם אתם חווים אובדן של בן זוג, משפחה או מישהו הקרוב ללבכם, יש לכם למי לפנות

מרכז אלה מספק סיוע נפשי מסובסד שיקל עליכם בהתמודדות עם כל שלבי האובדן.