דלקת חניכיים

דלקת חניכיים היא אחת המחלות הנפוצות ביותר בקרב בני אדם.
השיניים עצמן נמצאות בתוך עצם (עצם המכתשית) ומחוברות בסיבים. רקמת החניכיים עוטפת אותן וכך מגנה על השיניים.

דלקת חניכיים היא מחלה זיהומית, הנוצרת בעקבות מגע חיידקים הפוגעים ברקמות העוטפות את השיניים וכך גורמים לספיגה של העצם התומכת. במצבים בהם דלקת החניכיים היא במצב מתקדם, ייתכנו אף תופעות התניידות שיניים ואף אובדן שיניים.
החיידקים הגורמים לדלקות חודרים לפעמים דרך הרקמות ויכולים לגרום במקרים קיצוניים לנזק ללב.
דלקת מהווה את הגורם העיקרי לאובדן שיניים. לרוב המחלה מתפתחת ללא התראה, לכן חשוב מאוד להיבדק באמצעות רופא שיניים מוסמך.

תחילת התפתחות המחלה – הופעת דימום בעת צחצוח שיניים, צבע החניכיים משתנה מורוד לאדום וקיימת אפשרות לנפיחות באזורים מסוימים. לתסמינים השונים עשוי גם להתלוות ריח רע מהפה. בשלב זה העצם או הסיבים המחברים את השן עדיין לא נפגעו ולכן ניתן לטפל במחלה בקלות יחסית אצל שיננית וכן באופן יעיל על ידי צחצוח השיניים נכון.

כאשר המחלה היא במצב מתקדם – כל הרקמות התומכות בשן יהיו נגועות וכתוצאה מכך תתקיים פגיעה בעצם המכתשית. בין הסימנים אשר יכולים להתגלות: חניכיים לא צמודים היטב לצוואר השן, רווחים בין השיניים, מוגלה בין החניכיים לשיניים, השיניים רופפות ואינן קבועות חזק בלסת, ריח וטעם רע בפה.

במידה וזהו המצב, יהפוך הטיפול מורכב יותר ויכלול: הסרת הפלאק והאבנית מפני השן ומהרווח שבין החניכיים והשן. במקרים הקיצוניים יותר, בדלקת חניכיים מתקדמת, על רופא השיניים לבצע לעיתים טיפול ניתוחי לשיפור מצב החניכיים והעצם התומכת בשן.

לרוב ניתן לעצור באמצעות טיפול הולם את התפתחות מחלת החניכיים, אך יהיה קשה עד בלתי אפשרי להשיב את מצבן התקין והמקורי של השיניים.

מעבר לחיידקים או סיבות גנטיות הגורמות למגוון דלקות חניכיים, ישנם עוד כמה גורמים שחשוב להיות מודעים לקיומם:

  • עישון –מהווה גורם משמעותי בהתפתחות מחלת חניכיים. עישון משפיע לרעה על אספקת הדם לחניכיים וכתוצאה מכך לירידה ברמת ההגנה מפני חיידקי רובד השן, מה שמאפשר התפתחות מהירה של הדלקת.
  • מצבי לחץ – למרות שמצבי לחץ ודחק אינם קשורים ישירות להתפרצותן של דלקות חניכיים, ידוע ומוכח כי במצבים אלו קטנה יכולתו של הגוף לעמוד למול זיהומים ואם הגוף חלש, גם מחלת חניכיים, מעצם היותה זיהומית, יכולה להתפתח.
  • נשים – עבור נשים רבות סוף ימי המחזור החודשי כוללים גם נפיחות באזור החניכיים, אדמומיות וכאב. בתקופת ההיריון, כתוצאה משינויים הורמונאליים, גדלה הסבירות להופעת דלקות חניכיים.
    ככלל, לפני כניסה להיריון ובמהלך תקופת ההיריון רצוי לבצע בדיקות מקיפות במרפאת שיניים עם שימת דגש על מחלות חניכיים, והקפדה על טיפולים סדירים אצל שיננית. קיימים מחקרים אשר מציגים קשר בין מחלות חניכיים ובין לידה מוקדמת ובמשקל נמוך.
  • סוכרת – קיים קשר דו-סיטרי בין סוכרת לבין התפרצותן של מחלות חניכיים. ככל שהסוכרת חמורה יותר ולא מאוזנת כך מתגברות הסבירות והעוצמה להתפתחות דלקת. מאידך, הדלקת מסוגלת לאזן את מחלת הסוכרת – נראה כי חיידקי הדלקת חודרים למחזור הדם ומעלים את רמת הסוכר בגוף ואת העמידות לאינסולין.

כיצד ניתן להמנע מדלקת חניכיים?

  • צחצוח יומיומי קבוע במשחת שיניים המכילה חומר אנטי-חיידקי טריקלוסן וקו- פולימר שהוא חומר השהיה המסייע למשחת השיניים להיות פעילה במשך זמן ממושך.
  • בדיקת רופא שיניים בצורה סדירה – אחת ל-6 חודשים.
  • ניקוי באופן קבוע להסרת אבנית.
  • שמירה על תזונה מאוזנת.