רוצים להקים עסק חדש, לצורך העניין בואו נניח שמדובר בחנות כלשהי. אתם בוודאי צריכים לחתום על חוזה שכירות בשביל העסק; להעסיק עובדים; לקנות ציוד לנקודת המכירה; לשפץ את החנות; להשקיע בפרסום ועוד. אבל לפני שאתם ממהרים לחתום על חוזה שכירות או להעסיק עובדים אתם חייבים תכנית עסקית. אם אין לכם תכנית עסקית אתם בבחינת אדם שהולך בעיניים עצומות, לא רק שאינו רואה לאן הוא הולך הוא גם לא יודע לאן הוא רוצה להגיע. מי שאין לו תכנית עסקית יכול למצוא את עצמו במצבים בהם אזלו לו המשאבים לתפעול העסק וכל ההשקעה שלו ירדה לטמיון.
תכנית עסקית היא תכנית הכרחית לכל עסק ולא רק עסק בהקמה, גם עסק קיים חייב תכנית עסקית. זהו מסמך מפורט אשר לוקח בחשבון את ההיבטים של הקמה ותפעול של העסק. בלעדיו לעסק אין כיוון וסיכוי הצלחתו תלויים על המזל בלבד. חייבים לערוך תכנית הכוללת את כל פרטי ההקמה והתפעול של העסק אשר לוקחים בחשבון גם את התקציב.
סיבה נוספת לתכנית עסקית היא כאשר רוצים לקבל הלוואה או לגייס משקיעים. אמנם משקיעים הם טיפוסים שבאופיים מוכנים לקחת סיכון בציפייה לרווח, אך הם מעוניינים בסיכון מחושב ולא יניחו את כספם על קרן הצבי. מי שרוצה למצוא משקיעים חייב להראות להם תכנית פעולה משכנעת.
ניתן לסכם את המטרות של התכנית העסקית בקצרה:
– הצגת הרעיון העסקי והדרכים להגשמתו בצורה ברורה עבור משקיעים פוטנציאליים.
– בחינת ההיתכנות והכדאיות של העסק.
– תכנון המבנה הפנימי של העסק ואופן פעולתו.
כיצד בנוייה תכנית עסקית
תכנית עסקית חייבת להיות תכנית מפורטת כמה שיותר, היא חייבת לכלול את כל הפרטים על מנת להימנע מהפתעות אשר בסופו של דבר יגרמו לכם להוצאות מיותרות ועלולות אפילו להכשיל את העסק. לכל עסק יש את התכנית העסקית המתאימה לאופי הפעילות שלו ולתקציב שלו והן יכולות להיות שונות אחת מהשנייה באופן מהותי, הכל בהתאם לאופי העסק. למרות השוני עדיין התכנית צריכה לפרט את כל היבטי ההעסק.
מומלץ להתחיל את התכנית עם פרקים המתארים את הרעיון העסקי בגדול, תיאור השוק והאסטרגיה של העסק. לאחר מכן יש להמשיך בפרקים הבאים לרדת לעומקם של הדברים וכמובן לעומקם של המספרים (העלויות). אחד הפרקים החשובים בתכנית העסקית הוא תמצית מנהלים, זהו פרק המופיע בתחילת התכנית ובעצם מהווה סיכום כללי של כל התכנית, כך למנהלים יהיה קל להבין ולהתרשם אך כמובן חשוב שפרק זה יעלה בקו אחד עם התכנית העסקית. תמצות מנהלים צריך להיות קצר (2-3 עמודים) המסכמים את עיקרי הדברים. אך שימו לב, למרות שפרק זה מופיע בתחילת התכנית, את כתיבתו מוטב להשאיר לסוף, אחרי שיש לכם תכנית עסקית מגובשת שכל פרטייה נבדקו.
כתיבת תכנית עסקית היא פעולה מורכבת ומומלץ להיעזר ביועצים עסקיים על מנת לבנות נכון את התכנית, אך בהחלט יש צורך במעורבות אישית של היזם, בסופו של דבר התכנית העסקית נועדה לשרת את החזון שלו.