המדריך לעיצוב חדרי שינה

חדר השינה הוא החדר האישי ביותר בבית, ואולם, פעמים רבות עיצובו נזנח לטובת יתר חלקי הבית, בעיקר הסלון והמטבח, כיוון שאזורים אלה משמשים את כל בני הבית ובהם מארחים ושוהים בשעות הערות. במאמר שלפנינו ריכזנו עבורכם מספר רב של שאלות שיעזרו לכם להבין את צרכיכם, העדפותיכם ויכולותיכם בכל הנוגע לעיצוב חדר השינה.

כאשר אנו מדברים על עיצוב חדרי שינה אנו עוסקים למעשה בבחירת חפצי החדר, בהצבתם בתוכו ובהתאמה ויזואלית של שאר מרכיבי החלל (למשל, צבע הקירות), במטרה ליצור התנהלות נוחה בחלל ואוירה שבה אנו חפצים. על מנת לגלות מהם צרכינו, מהי האווירה אותה נרצה ליצור בחדר השינה הפרטי שלנו, וכיצד נוכל להשיג אוירה זו, יש לשאול מספר שאלות:

1. שאלות העוסקות בנו ובאורח החיים שלנו בבואנו לבחור חדר שינה:

–               מה תפקידו של חדר השינה בביתנו? האם הוא מיועד לשינה בלבד ועיקר החיים מתרחשים בשאר הבית, או שאנו נוהגים לשהות בחדר זה גם במהלך היום או בערב לפני השינה? האם אופן הריהוט הנוכחי של החדר (אם מדובר בעיצוב מחדש של חדר שבשימוש) מגביל  בצורה כלשהיא את אפשרויות השימוש בחדר? האם ניתן להרחיב אפשרויות אלו ע”י יצירת פינת הרגעות וקריאה? הוספת שולחן טואלט? ואולי דוקא כורסא או שזלונג אשר יוצבו למול המיטה יכולים לאפשר לבני הזוג לשוחח בנוחות? ואם כבר כורסא, למה לא שולחן קטנטן לקפה לידה… האם ניתן לשקול הוספת טלויזיה או מערכת לשמיעת מוזיקה, או להפך, אולי דוקא  הוצאתן מהחדר תוסיף להנאה מהשהות בו? האם בני הבית נוהגים להשתמש במחשב נייד? אם כן, כיצד ניתן להפוך את השימוש בו לנוח יותר? האם יצירת פינת עבודה בחדר השינה תעלה את איכות חיינו (תודות ליכולת להתרכז בשקט) או תפחית אותה (בשל פלישת העבודה לאיזור המנוחה)?

–               מהו סגנון החיים שלנו? האם חיינו עמוסים ולחוצים וחדר השינה צריך לשמש כאי של שקט ורוגע, או שמא חיינו רגועים יותר ואז חדר השינה יכול להיות מעניין ותוסס. האם יש ילדים, ואם כן, האם הם בגיל בו הם מצטרפים לעתים למיטת ההורים או שלא?

–               האם קיימת פינה אישית אחרת בבית (למשל חדר עבודה או פינה בסלון) או שחדר השינה הוא המקום הפרטי היחידי?

בהקשר לסעיף הזה חשוב לזכור כי אין תשובות “נכונות” או “שגויות”, כיוון שלכל אחד סגנון חיים והעדפות משלו. יחד עם זאת, על מנת להשיג דיוק מירבי בתכנון כדאי לענות על השאלות ביושר וללא אשליות.

2. שאלות העוסקות בחדר כפי שהוא:

–          מהו מבנה החדר וגודלו? היכן הוא ממוקם ביחס לשאר חדרי הבית ומהו כיוונו? (כלומר, צפוני, דרומי, מזרחי או מערבי) האם החדר זוכה לפרטיות או שמא חשוף לשאר הבית? האם החדר חם או קר יחסית? האם הוא מואר או חשוך? קטן מידות או מרווח? רבוע או בעל צורה מורכבת יותר? כמה דלתות יש בחדר, והאם מספרן או מיקומן מקשה על מיקום הרהיטים? האם יש חדר ארונות או שארון הבגדים ניצב גם הוא בתוך החדר? כמה נקודות חשמל יש בחדר? האם יש חיבור לטלפון, טלויזיה ומחשב? (בהנחה שאנו מעוניינים בכל אלה בחדר השינה שלנו…)

–          איזה נוף נשקף מחלון חדר השינה שלנו? האם החדר נמצא בסביבה רועשת או שקטה? האם הפרטיות שלנו נשמרת או שניתן לראות מבחוץ את המתרחש בחדר? לעתים חלון חדר השינה פונה לנוף מעניין שראוי לקחתו בחשבון בעת העיצוב, אך לעתים הנוף בעייתי דוקא, וכך רצוי להסתירו וליצור נקודות עניין אחרות בחדר. בהקשר לחלון, קיימת חשיבות גם לנושא האור, כיוון שחלון מזרחי מחדיר את אור השמש השכם בבוקר. במצב זה, כמו גם במצבים בהם יש צורך ליצור פרטיות, אמצעי ההצללה, כלומר הוילון או התריס הפנימי, לוקחים גם הם חלק בעיצוב החדר.

3. שאלות העוסקות בהעדפותינו העיצוביות:-          מהו סגנון העיצוב המועדף עלינו? האם נרצה סגנון קלאסי? אתני? סקסי ופרובוקטיבי? נקי מעיטורים? עשיר בעיטורים? טבעי? עירוני והייטקי? כפרי? עמוס בפריטים או מינימליסטי? גברי? נשי? שובב? מתוחכם?

–          מהם הצבעים המועדפים עלינו? האם אלה גוונים חמים או קרים? כהים או בהירים? אילו צבעים אנחנו לא סובלים בשום אופן?

–          האם נרצה חדר מרגיע או חדר תוסס? האם אנו חשים בנוח בסביבה עם הרבה גירויים ויזואליים וצבעים מנוגדים זה לזה, או שאנו מעדיפים סביבה בה מופיעים גוונים מרובים של אותו צבע, או אותה משפחת צבעים (למשל, צבעי אדמה)?

–          אילו מרקמים אנו מעדיפים? האם אנו אוהבים הדפסים או משטחי צבע חלקים?  האם קיימים חומרים עם מרקמים מועדפים, או להפך, מרקמים שנואים? האם קיימת העדפה לחמרים טבעיים או דוקא לחמרים מלאכותיים? האם נרצה רהיטי עץ? בד? עור? מתכת? פלסטיק? זכוכית? האם נרצה משטחים עמומים או מבריקים?

–          מהי התאורה המועדפת עלינו? האם נרצה, פרט לתאורה הכללית ולמנורות המיטה עוד מוקדי אור בחדר, או עוד אפקטים של תאורה? האם אנו מעדיפים תאורה חזקה או חלשה? האם נרצה אך ורק תאורה חשמלית או שנרצה גם מקום להצבה (בטיחותית!) של נרות?

4. שאלות העוסקות ביכולתנו להגשים את תכניות העיצוב:

    –      כמה כסף נוכל להשקיע בפרוייקט?

     –      כמה זמן נוכל להשקיע בעיצוב החדר, בצביעתו (אם צריך), בהתקנת מדפים, גופי תאורה, וילונות, תמונות וכדומה?

האם עיצוב החדר יסתכם בהחלפת ריהוט והוספת פריטי נוי או שמדובר בפרוייקט מורכב יותר, שיש לערב בו בעלי מקצוע, למשל, חשמלאי, איש גבס, נגר וכו’.  –      מיהם האנשים העומדים לרשותנו לשם הגשמת הפרוייקט? האם מדובר באדם אחד? בשני בני הזוג? בעזרה של בעלי מקצוע או חברים?

לפני תכנון העיצוב חשוב לקחת את מרכיבי הסעיף הזה בחשבון, על מנת שנוכל למפות את המשאבים שלנו ולתכנן בעזרתם עיצוב בר-הגשמה, במסגרת המגבלות הביצועיות והכספיות שלנו.