האם קרה לכם פעם שמצאתם את עצמכם יושבים מול צלחת מלאה סושי צבעוני ומפתה, והתמהמתם באכילה פשוט משום שלא ידעתם כיצד אוכלים סושי? אל דאגה, בפוסט הנוכחי נסביר לכם סוף סוף את כל התורה כולה, שלב אחר שלב, כדי שתדעו בדיוק מה לעשות.
בואו נאכל סושי בדרך היפנית:
לאכול מנת סושי יפנית מסורתית בלי שום ידע על תורת האכילה היפנית? אפשרי, אבל לא מעניין. אם כן, בואו נאכל אותו כפי שהיפנים עושים זאת- בעזרת מקלות אכילה (צ’ופסטיקס). כדאי ללמוד כיצד להשתמש בצ’ופסטיקס, משום שעל אף שזה נראה מסובך ממבט ראשון- זה למעשה פשוט למדי ומצריך רק כמה אימונים בסיסיים. זה לא שאי אפשר לאכול סושי בעזרת הידיים (או אפילו, אחמנא ליצלן, סכין ומזלג), אבל לאכול סושי בדרך המסורתית נותן לכם את ההרגשה האמיתית שמזון יפני אמור להעביר- הרגשה שלא תהיה לכם בשום דרך אחרת.
הכירו את המנה שלכם:
השלב הבא, הוא לדעת ולהבין בדיוק מה מוגש לכם, כאשר אתם מזמינים סושי מסוגים שונים (או מנות יפניות בכלליות). כאשר אתם מזמינים מנה של סושי ניגירי או של סאשימי, הצלחת שלכם תכיל גם מעט וואסאבי (ממרח ירוק חריף העשוי משורש הוואסאבי הגדל ביפן), פרוסות של ג’ינג’ר (זנביל) ורדרד (המונח ליד הוואסאבי), וצלוחית קטנה בצד. לעיתים הצלוחית תוגש כשהיא מלאה ברוטב סויה, ולעיתים היא תוגש ריקה והרוטב יוגש בצד בבקבוק. לכל תוספת כזו יש תפקיד משלה, וחשוב לדעת כיצד להשתמש בכל אחת מהן, בדרך היפנית המסורתית. עקבו אחר הסדר הבא: ראשית, אם קיבלתם צלוחית ריקה, מזגו לתוכה מעט רוטב סויה. אל תגזימו בכמות הרוטב, משום שהוא נועד רק ללחח את המנה קלות- לפי השיטה המסורתית “הטבעת” סושי ברוטב סויה נחשבת למעליבה, משום שהיא מרמזת שהמנה אינה טעימה דיה.
כעת, בחרו חתיכת סושי אחת והרימו אותה בעדינות בעזרת הצ’ופסטיקס. טבלו כל חתיכת סושי בעדינות ברוטב הסויה. אם זהו סושי עם דגים, וודאו שאתם טובלים את הצד של הדג ברוטב. זה הזמן לאכול! שימו לב, לפי המסורת היפנית, יש להכניס את כל הסושי לפה בבת אחת. עם זאת, בישראל מייצרים לעיתים מנות סושי גדולות יותר מהמנות המסורתיות. אם קיבלתם מנת סושי גדולה במיוחד- אתם יכולים להרשות לעצמכם, לפנים משורת הדין, לאכול אותה בכמה ביסים. לאחר כל חתיכת סושי שאכלתם, הרימו חתיכת ג’ינג’ר באמצעות הצ’ופסטיקס ולעסו אותה, כדי לרענן את בלוטות הטעם שלכם.
מנות סושי מסויימות מגיעות עם מעט וואסאבי בתוכן, ואותן אין צורך לטבול בוואסאבי שנית (כפי שאמרנו, זה עלול להעליב את השף). אך אם אתם רוצים עוד וואסאבי, יש לכם שתי אפשרויות- טבלו כל סושי ישירות ברוטב הוואסאבי, או ערבבו טיפת וואסאבי עם רוטב הסויה, וטבלו כל סושי בתערובת.
אפשר לאכול סושי בדרך היפנית בקלות ובהנאה לפי הכללים שהובאו כאן (כפי שראיתם, הכללים קצרים ופשוטים, ולא מצריכים מאמץ). אז בפעם הבאה שאתם מגיעים לבאר סושי או למסעדה יפנית, נסו את הטריקים הפשוטים הללו ותגלו כיצד האומנות של אכילת סושי הופכת למהנה ומיוחדת הרבה יותר. בנוסף, תזכו בכבוד ואהדה מהשף (משום שבמרבית המסעדות בישראל, שפים המכינים סושי הם באמת יפנים).