את עולם הצוואות כולנו מכירים מסרטים, תוכניות טלוויזיה או אפילו מחברים ומכרים שלצערנו איבדו קרוב משפחה, אך כמה מאיתנו חוו באמת על בשרנו את התהליך הלא נעים בו מתבצעת חלוקת רכוש על פי צוואה של קרוב שנפטר? בסיטואציה זו לצערנו רובנו ניתקל בשלב זה או אחר, היות וגלגל החיים לא עוצר לרגע.
הכנת צוואה
בגילאים צעירים יחסית רב האנשים אינם מכינים צוואה מתוך מחשבה כי העתיד עוד לפנינו ואנו מעדיפים לא לחשוב על היום בו הכול ייגמר. אנו מאמינים כי לפנינו עוד שנים רבות וארוכות ולכן אין צורך לעסוק בתחום. לעומת זאת קשישים רבים מבינים כי החיים אינם נמשכים לנצח וכדי להימנע מריבים מיותרים בין קרובי המשפחה שנותרו כדאי להסדיר את חלוקת הרכוש מראש.
מי מכין צוואה
מלבד אותם קשישים, גם זוגות נשואים אשר מביאים ילדים לעולם מבינים כי הכנת צוואות חשובה ביותר ותבטיח את העברת ממונם ורכושם באופן מסודר לילדים שנולדו. אמנם חוקי ירושה הינם מאוד ברורים ומכתיבים למי בדיוק מגיעים הנכסים אך צוואה ברורה החתומה על ידי עורך דין תמנע חוסר הבנות או פתחון פה לאחרים שאינם עומדים ברצונותיהם של המנוחים.
במקרה פטירה בו הוכנה צוואה, לאחר הוצאת תעודת פטירה יכולים בני המשפחה לדרוש צו קיום צוואה אשר יאפשר את קריאתה ומימושה.
ירושה
במקרה בו אין צוואה אשר הוכנה ונחתמה מראש על ידי האדם שנפטר קיים חוק ירושה אשר מבטיח כי תבוצע חלוקה הוגנת על פי חוק של כל הרכוש, הנכסים והממון בין שארית הבשר של הנפטר. תחילה מוחלט כי כל הרכוש עובר לבן או בת הזוג של הנפטר/ת ובמידה ואין כזה אז הכספים מחולקים שווה בשווה בין בניו ובנותיו. חוקים רבים מסדירים מצבים בהם אין ילדים או שקיים בן זוג אך לא בוצעו נישואים כחוק וכדומה. למרות החלוקה הברורה אותה קובע החוק ישנם לעיתים קרובות סכסוכים קשים הנוגעים אליה כיוון שישנם כאלה אשר לפתע, לאחר הפטירה, דורשים את חלקם ואין זה ברור מה היה רצונו של המנוח. במקרים כאלה בדיוק מודגשת חשיבותה של הצוואה אשר יכולה למנוע בקלות את אותה אי נעימות במקרה הטוב או סכסוכים ודיונים בבתי משפט לאורך שנים במקרה הרע.